שמואל שי על החורבן ביישובי הדרום כאבן דרך לשיקום כלכלי ופיתוח חברתי
מאת: שמואל שי. הבירוקרטיה הישראלית, חדלות המעש של ממשלת ישראל והאינטרסים האישיים של חברי הממשלה. אלה שמביאים לשיתוק מוחלט של שיקום יישובי הדרום שנפגעו ב 7 לאוקטובר 2023
החורבן שפקד לאחרונה את יישובי הדרום בעקבות המתקפה מצד חמאס הינו אסון כלכלי וחברתי כבד. אולם ניתן גם לראות בו הזדמנות לקדם שיקום ופיתוח בר קיימא של היישובים.
כאיש עסקים הפעיל באזור. אני סבור כי המפתח לניצול ההזדמנות הזאת הוא הפיכת יישובי הדרום לחממות טכנולוגיות ומרכזי תעשייה. בתחומים חדשניים כגון תעשייה חקלאית וחקלאות מדברית. צעד זה יסייע לייצר מקורות תעסוקה איכותיים עבור התושבים. יסייע למשוך השקעות. יתרום לביסוס את העצמאות הכלכלית של היישובים לטווח ארוך.
עם זאת, מימוש חזון זה תלוי במידה רבה במעורבות ממשלתית אקטיבית. הממשלה צריכה להשקיע בהקמת תשתיות ובהסרת חסמים ביורוקרטיים. זאת על מנת לעודד יזמים פרטיים לפתח את היישובים.
לצערי, לנוכח הבירוקרטיה הכבדה וחוסר יעילות המאפיינים את פעילות הממשלה, אני חושש שההזדמנות הזאת תינצל רק באופן חלקי. האינטרסים הפוליטיים הצרים של חברי הממשלה עלולים להכשיל כל ניסיון לקדם תוכנית שיקום כוללת וארוכת טווח בדרום.
עם זאת, אני שמואל שי יזם ואיש עסקים, מאמין שבסופו של דבר, היוזמה והיצירתיות של התושבים והיזמים בדרום יתגברו על כל המכשולים ויאפשרו פיתוח וצמיחה למרות הקשיים. התושבים חוו על בשרם את מחיר המיקום הגיאוגרפי שלהם והם מחויבים יותר מכל אחד אחר להבטיח את עתידם הכלכלי.
אני מאמין ביכולתם של יישובי הדרום להפוך למודל כלכלי לחדשנות שיהווה מקור כוח וגאווה לכל מדינת ישראל. נותר רק לקוות שהממשלה והרשויות השונות יעמדו לצד התושבים ויסייעו למימוש החזון במקום להכשיל אותו.